En grönare vardag, ja tack!

Denna vecka har temat grönt och hälsosammare matvanor varit på tapeten på Yles sidor, och både nyheterna fick mig att känna att vi är på väg mot grönare tider i samhället.

Borgå stad har gjort en satsning på skolmaten, och erbjuder skolbarnen vegetarisk och vegansk mat en gång i veckan. Tycker det är ett jätte bra sätt att introducera barnen till en vegetarisk kost och på så sätt också lär barnen varifrån maten kommer, samt varför det är bra att tänka över sin kost. Detta gör de hela våren, och efteråt tas ett beslut om detta fortsätter.

Jag tycker det här är ett jätte bra alternativ, och skulle kunna se denna metod på flera skolor. Det allra bästa skulle vara att kombinera vegetarisk mat med lokalproducerade produkter. Maten skulle vara både hälsosammare, naturvänlig och närproducerad. Barnen kan tidigt lära sig vad de egentligen äter, och till vilken nytta det är att äta en lite mer grön kost. Läs mer om Borgå stads initiativ här! 

 

 

En annan nyhet som fastnade i ögonen var om hur Finländare överlag äter för lite grönt. I samma artikel pratas även om att männen äter lite väl mycket rött kött, och enligt statistik skulle många må bra av att minska på den röda köttet. Vi äter allt för mycket färdiglagad mat, och tänker kanske inte efter vad vi egentligen stoppar i oss. Mycket av maten vi äter innehåller allt för mycket socker och salt, och helt för lite grönt och vitaminer. Rekommendationerna är ca 500gram grönsaker per dag, det betyder ca en halv gurka, en halv avokado, lite isbergssallad samt en hel tomat. Det är ju som en portion sallad om dagen, det borde vi väl kunna få i oss!

Jag skulle vilja utmana er att välja lite mera grönt på tallriken, på lunchen till exempel. Fyll på lite extra sallad, med några fler bitar av tomaten eller gurkan. Läs mera om yle-rapporten här!

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *